- Úvod
- Gastro & obaly
- Alobal, pečící papír, folie
Alobal, pečící papír, folie
Alobal - je velmi poddajný a snadno se tvaruje okolo předmětů. Nicméně, zároveň je velmi křehký a náchylný k poškození. Z tohoto důvodu bývá pro většinu použití laminován do jiných materiálů, většinou plastů nebo papíru (např. pro másla a sýry je toto balení typické). V polovině 20. století alobal nahradil dříve používaný staniol. Na rozdíl např. od papíru si alobal zachovává svůj tvar a využít se dá i jeho neprůsvitnost, neprodyšnost, vyšší tepelná vodivost či jeho izolační vlastnosti. Alobal je hliník upravený do kovových plátků o tloušťce od 6 do 200 mikrometrů.[1] V domácnostech se používá fólie o síle kolem 15 mikronů. České označení vzniklo spojením slov „Al“ (chemická značka pro hliník) a „obal“.
Pečící papír - Usnadňuje zcela zásadně každodenní práci a přitom nabízí zejména tyto přednosti:
- není nutné omašťování
- není nutné čištění
- nedochází k připékání
- pečivo se z papíru lehce uvolňuje
- rovnoměrné zhnědnutí pečiva - nahoře, stejně jako dole
- křupavá spodní strana
- opakované pečení - 8x
Potravinová fólie:
- zachovává čerstvost potravin
- flexibilní balení potravin
- standardní šířka 290-300 mm
- standardní tloušťka 8-15 mi
- náviny 10-50 m